Danish Arctic Contractors &

Greenland Contractors

 

 

Da det danske erhvervsliv i sin tid erfarede, at amerikanerne havde i sinde at opbygge en militærbase i Thule, gik 6 store danske entreprenørvirksomheder sammen og dannede Interessentselskaber Danish Arctic Contractors (DAC).

 

Virksomhederne var :

  • Højgaard & Schultz A/S
  • Monberg & Thorsen A/S
  • Christiani & Nielsen A/S
  • Saabye & Lerche A/S
  • Kampmann, Kierulff & Saxild A/S
  • A. Jespersen & Søn A/S

 

DAC indlagde tilbud om varetagelsen af servicekontrakten på Thule Air base og vandt licitationen, hvilket betød at virksomheden allerede fra starten fik kontrakten med U.S. Air Force, om udførelsen af alle service-, vedligeholdelses- og anlægsopgaver i Thule.


I 1961 fik man også kontrakten for Søndre Strømfjord.


DAC har gennem tiden desuden haft kontrakt på opførelsen af minen "Den Sorte Engel" i Maarmorilik og man havde kontrakten på opførsel af en lejer i Jamson Land ved Ittoqqortoormiit på østkysten.


U. S. Air Force udbød siden servicekontrakterne på basearbejdet i licitation hver 5. år og siden 1952 er det lykkedes DAC at vinde licitationen næsten hver gang.

 

Da jeg arbejdede på SAB i midten af 1980'erne, påstod onde tunger på basen, at da DAC i 1985, havde mistanke om at der var deltagere i licitationen der kunne "vælte DAC af pinden", indgik man et samarbejde med Grønlands Hjemmestyre.
Grønlands Hjemmestyre oprettede til lejligheden, Grønlands Baseselskab A/S som gik sammen med de øvrige firmaer fra DAC, og man dannede nu Greenland Contractors I/S - (GC).

Det gav det ønskede resultat. Man vandt igen licitationen.

 

Først med Grønlands Hjemmestyres indtræden i GC i 1985, blev det tilladt, at ansætte og uddanne grønlændere, på de amerikanske baser i Grønland. Hidtil havde arbejdet udelukkende været forbeholdt danske arbejdere.

 

I starten bestod Greenland Contractors af 3 interessenter:

  • Grønlands Baseselskab A/S (Greenland Resources A/S)
  • Monberg & Thorsen A/S,
  • Højgaard & Schultz A/S,

 

I dag ser ejerforholdet således ud:

  • Inuit Service Company (1/3)
  • MT Højgaard a/s (2/3)

 

GC administreres fra "Homeoffice" på Østerbro i København:

Indiavej 1, Postboks 2669
DK-2100 København Ø
Telefon: +45 3634 8000
Telefax: +45 3634 8001
E-mail:
cph@gc.gl
 
Til at varetage GC's ledelse på SAB, var der ansat en Site Manager (virksomhedschef) og en Assistant Site Manager.
Disse har også ansvaret for GC's administrationsafdeling og stabsfunktionerne.

 

I Management & Administrationsafdelingen tog man sig af den overordnede ledelse af basens arbejdsopgaver, personaleadministration, regnskabsafdeling, lønningsbogholderi og sikkerhedstjeneste.

Til at varetage dette var der ansat administrationspersonale, personaleassistenter, EDB-operatører, sikkerhedsledere og korrespondenter. etc.

 

Basens funktioner var delt op i seks afdelinger, som hver var ledet af en Manager (afdelingschef). Til den daglige ledelse i afdelingerne, var ansat et varierende antal Superintendents (afdelingsledere) og Supervisors (arbejdsledere).


De seks afdelinger var:

Base Services, som tog sig af hoteldrift, vaskeri, renseri, skræder og møbelpolstring, rengøring i alle basens bygninger, indkøb og produktion af fødevarer, sport og fritidsaktiviteter samt tryksagsproduktion (her var jeg ansat).

 

Transportations tog sig af; vedligeholdelse og betjening af: entreprenørmaskiner, køretøjer, lufthavnsmateriel, busser og taxiservice. Desuden lossning og lastning af fly- og skibsfragt. Operation af havn, lufthavn og passagerterminal. Brandstofdistribution og Reservedelslager.

 

Civil Engineering tog sig af basens forvaltning, vedligeholdelse af veje, lufthavnsareal, mekanisk udstyr, elektriske instalationer, brændstof- og køleanlæg samt bygninger. Desuden renovation, vand-, varme- og elforsyning.

 

Communications opgaver bestod i, at vedligeholde lufthavnselektronik, kabler, fjernsyns-, radio-, tele-, telefon- og kommunikationsanlæg. Derudover vejrtjeneste og vejropservationsudstyr.

 

Fire Departments opgaver bestod foruden brandslukning, i træning af brandfolk, brandforebyggelse og redningstjeneste.

 

Medical Services stod for hospitals-, og skadestuevirksomhed, tandklinik, apotek, hygiejne, sundhed, vand- og fødevarekontrol.

 

Således var stort set alle fag repræsenteret. Der har derfor altid været brug for alle faggrupper og det er der til dels stadig på Thule.
For at blive ansat på de amerikanske baser i Pituffik/Thule og tidligere i Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord, skal man henvende sig til GC's kontor i København eller Nuuk.

Det eneste fælleskrav til ansættelse er, at man skal være i besidelse af et gyldigt kørekort. Selv om fremtiden forhåbentlig vil være forbeholdt den grønlandske befolkning, vil der sandsynligvis altid være brug for danske specialister, hvis uddannelse eller ekspertice endnu kun eksistere i Danmark.

Basens mange forskellige afdelinger er til stor gavn for det grønlandske samfund, da den grønlandske ungdom også kan få lærepladser og praktikpladser her.